Ruim een week geleden stond er een afspraak op de kalender die er al een tijdje stond. De lancering van het spel “Balanceren, het spel” een kaartspel over vitaliteit en de balans daarvan. Maar vorige week maandag was ik druk geweest en de avond is dan het ultieme op-de-bank-inkak-moment. Ik zag mezelf al onderuit gezakt op de bank naast mijn lief hangen, geen mooi plaatje maar zooo lekker soms. Toch wist ik me op de fiets te hijsen want ik wist ook wel, dat ik hier nieuwsgierig naar was. Mijn reis naar een relaxt en kleurrijk leven is ook 1 grote balanceer oefening.
De achtergrond
Het spel -set kaarten- is bedacht door Marieke van Paassen en Maaike de Visser en geïnspireerd op de Human Givens-theorie. Gaat er gelijk een lampje aan? Nee? Bij mij ook niet dus…het uitgangspunt van deze theorie is dat als al onze fysieke en emotionele behoeften zodanig vervuld zijn dat ze met elkaar in evenwicht zijn, we goed in ons vel zitten. Klinkt logisch toch?
Maar het lastige is, er zijn behoorlijk wat behoeften dus zie die maar eens goed in balans te krijgen of houden! Balanceren met 3 behoeften, is best overzichtelijk maar balanceren met 15 behoeften wordt al een stuk lastiger. Ik kan niet eens jongleren met 3 ballen dus het verbaast mij niet dat er wel eens een behoefte keihard op de grond is gevallen ;). Volgens mij ontstaat een burn-out als er meer behoeften op de grond vallen. Het is veel lastiger om ze er dan zomaar weer tussen te stoppen want dan valt er weer iets anders op de grond. De balans is weg.
Fysieke behoeften Emotionele behoeften
– eten en drinken …love it! – aandacht
– bewegen – veiligheid
– slaap – controle en autonomie
– rust – emotionele verbondenheid
– buiten – onderdeel van een gemeenschap
– bescherming en warmte – waardering en erkenning
– prestatie en succes
– privacy
– betekenis en uitdaging
Deze 15 behoeften zouden dus keurig in balans moeten zijn zodat jij lekker in je vel zit. Een energiek en vitaal gevoel. Het is duidelijk dat dat toch niet vanzelf gaat. In de wereld van vandaag met zoveel indrukken, is het een behoorlijke uitdaging of soms zelfs een gevecht om het min of meer in balans te krijgen. Dat balanceren is een hedendaagse vaardigheid die we moeten leren.
Dit spel maakt onze behoeften concreet en inzichtelijk zodat je er bewust van wordt wat onze behoeften eigenlijk zijn en waar je uit balans bent. Elke kaart geeft 1 behoefte aan, een aantal kernwoorden en een aantal vragen omtrent die behoefte.
De oplossing
Het mooie van deze set kaarten is dat de oplossingen er ook al bij zitten!
Kijk, daar heb je wat aan. En deze oplossing zijn….*tromgeroffel* jouw eigen mentale middelen. Het aangeboren vermogen om in je fysieke en emotionele behoeften te voorzien. De uitdaging is om je eigen middelen zó in te zetten dat je behoeften worden vervuld. Geen kant-en-klare oplossing dus. Maar zo op reis merk ik dat kant-en-klare oplossingen helemaal niet ideaal zijn. Ik merk dat dingen uitproberen, soms vanuit je emotie, soms vanuit een rationele gedachte, veel beter blijven hangen.
Mentale middelen
– emoties
– rationeel denken
– verbeelding
– associëren
– geheugen
– empathie
– zelfinzicht
– communiceren
Oja deze middelen heeft iedereen tot zijn beschikking maar niet iedereen heeft er evenveel van. En niet iedereen gebruikt ze op dezelfde manier en dat is ook prima, zolang ze jóuw behoeften maar vervullen.
Gebruiksaanwijzing
De lancering van dit spel was vooral doen en dat was heel erg leuk. De kaarten in je handen hebben, lezen waar bepaalde behoeftes nou echt voor staan en dan het spelen ermee. Nou ja spelen,… keihard nadenken en jezelf vragen stellen. Jezelf verwonderen. Confrontatie!
De bedoeling was om de fysieke en emotionele behoeften te verdelen in 3 stapel: “goed”, “gaat niet zo lekker”en “twijfel”. Gezien mijn reis naar een relaxt en kleurrijk leven zou ik zo alles op de twijfel stapel kunnen leggen maar dat zou te flauw zijn. Na 15 behoeften door te hebben genomen, keek ik en realiseerde ik me dat dit wel typerend was voor mijn glas-halfvol instelling. Er lag veel bij “goed”, aardig wat bij “twijfel” en 1 kaart bij “gaat niet zo lekker” maar toen ik daar nog een kritisch naar keek, vond ik het eigenlijk meer twijfel dan niet zo lekker. Dit zou natuurlijk ook een chronisch gevalletje van gebrek aan zelfinzicht kunnen zijn 😉
De stapel “gaat niet zo lekker” is natuurlijk interessant want daardoor raak je het meest uit balans en zou je zo snel mogelijk actie moeten ondernemen. Daar kun je de kaarten met de mentale middelen voor gebruiken, wat zou je in moeten zetten om die behoefte meer te vervullen? Maar ook de stapel “twijfel” is interessant, glijdt het niet af naar “gaat niet zo lekker”
Maar er zijn meer toepassingen, je kunt dit ook doen met een team, met je partner om je relatie eens te bekijken of met je kind. Hoewel dit met de mijne leidde tot een verhaal over indianen, ze was helemaal in de ban van de prachtige illustraties op de kaarten -door Anja Dekkers. En ze is misschien nog wat te jong om 15 behoeften en 8 mentale middelen door te nemen met mama.
Je kunt ook 1 kaart in de week trekken en eens kijken hoe dat mentale middel invloed heeft, op je werk, thuis, op je sportvereniging. Ben je aan het einde van de week tevreden over de inzet van bijvoorbeeld het rationele denken. Was het balanceren of lag rationeel denken op de grond?
Toepasbaarheid
Voor mij is het heel toepasbaar, ik ga zeker regelmatig even kaarten leggen. Zo op reis, is het wel fijn om zo nu en dan iets concreet voor je te zien. Het fijne van deze set kaarten is dat het laagdrempelig is en toch heel concreet.
Ik kan me goed voorstellen dat het voor een manager of HR afdeling een goede tool kan zijn om een team of medewerker op een eenvoudige manier toch even een moment bewust zijn te geven. Op je werk is het balanceren op allerlei vlakken met heel veel verschillende mensen. Een dynamische omgeving waar uit balans raken heel vervelend is.
Een aanrader -mooi product Marieke & Maaike- en blij dat ik naar de lancering ben gegaan!
Mijn route…
– 1 x in de maand kaarten leggen en resultaten bijhouden
– als ik een probleem tegen kom, een keer de mentale middelen erbij pakken, wat kan me verder helpen?
– voor meer informatie “Balanceren. Het Spel” Maak werk van je vitaliteit