Happy Guanggun Jie

YES, eindelijk is het dan zover vandaag. Voor het eerst sinds,…nou ja…ever kan ik Singles Day vieren of wel Guanggun Jie in het Chinees! Huh…wat? Ja, juist. Een prachtige Chinese traditie 😉 die zijn weg heeft gevonden naar ons nuchtere kikkerlandje. Een dag waarop je e.i.n.d.e.l.i.j.k. met al je vrijgezellen vriend(inn)en de kroeg in kan om dit te vieren. Volgens mij gebeurt dit al elk weekend her en der in het land maar daar moet je me niet op vastpinnen, als redelijk verse single.

Geschiedenis
Dit blog is natuurlijk niet puur ter vermaak lieve lezers. Wat is er mooier dan iets meer te weten komen over de kracht van …social media en consumentisme overdadig verpakt als traditie. Totale duidelijkheid over het ontstaan van Guanggun Jie in 1993 is er niet maar gelukkig er zijn wel 2 theorieën over de oorsprong. Gewoon te vinden op Wikipedia natuurlijk.

  1. de ‘slaapzaalcultuur’ van de Universiteit van Nanking. Dit is waarschijnlijk de meest aanvaardbare ontstaanstheorie van de feestdag, waarbij vier studenten van de universiteit in de zogenaamde Mingcaowuzhu – of ‘alle alleenstaande mannen’ slaapzaal – tot laat in de nacht ideeën uitwisselden over hoe ze aan een vriendin konden geraken. Zo kwamen ze op het idee om op 11 november activiteiten te organiseren die al gauw door heel wat andere universiteiten in Nanking werden overgenomen, en later zelfs in andere staten. Nadat de studenten afgestudeerd waren trokken ze de traditie door naar de maatschappij en werd ze steeds populairder dankzij het grote aantal vrijgezellen en de krachtige invloed van de media.
  2. een liefdesverhaal. Een jonge man, Mu Guang Kun genaamd, geboren op 11 november 1970, werd al in de lagere school ‘Guang Gun’ genoemd dankzij zijn opvallende naam. Tijdens zijn tweede jaar aan de Universiteit van Nanking begon hij een relatie met een meisje, die al snel eindigde omdat ze stierf aan kanker. Op de dag van haar dood ging jonge student naar de hoogste verdieping van de universiteit, stak kaarsen aan en speelde op een fluit, waarna hij nooit meer dezelfde persoon was. Op zijn verjaardag in zijn laatste jaar aan de universiteit werd hij hierbij vergezeld door zijn vrienden en sindsdien werd de droevige gebeurtenis bekend in de Universiteit van Nanking. Zijn verjaardag werd het ‘Guang Gun Festival’ genoemd.

De datum, 11-11 is ook niet toevallig maar heeft te maken met de symboliek van het getal “1”. Wiki omschrijft het als volgt:

  • “1”: het “1” teken staat symbool voor een eenzaat, een individu.
  • 2x “1”: twee individuen die elkaar vinden en samen zijn aan één kant van de datum (11.11)
  • 2x(2X”1″): twee en meer verschillende koppels, die elk bestaan uit twee individuen die elkaar op de speciale dag vinden, worden gevierd.

Ik vind de symboliek van de datum wel weer mooi. In China heeft dit op 11-11-2011 geleid tot een ontzettende trouwtsunami. De vier ‘enen’ in de datum betekenen niet enkel ‘vrijgezel’, maar staan ook symbool voor ‘de enige voor mij’, en worden dan ook vaak gebruikt als liefdesverklaring tussen koppels.

In het heden
Guanggun Jie wordt ook wel anti- Valentijnsdag genoemd. In China zijn er nogal wat vrijgezelle mannen als gevolg van de eenkind policy dus het is niet zo gek dat een groot deel er niet in slaagt een date te vinden voor Valentijnsdag, simpelweg omdat er geen vrouwen zijn.

Op de één of andere manier is dat nu een commerciële dag geworden in Nederland en verwacht Bol.com er aardig wat van. Dit is een een nieuwe kick-off voor de commerciële feestdagen. Naast de welbekende Sinterklaas (focus speelgoed) en Kerst (focus op cadeaus voor anderen) inkopen, probeert de retail ook al jaren een graantje mee te pikken van Black Friday (24 november) en Cyber Monday (27 november). Deze laatste 2 gaan vooral over elektronica. Met de kick-off in de vorm van Guanggun Jie, is de feestdagen gekkigheid al echt begonnen. Vorig jaar zag Bol.com dat er op 11-11 2 keer zoveel werd verkocht als het jaar daarvoor. Dat lijkt me ook geen toeval. Nederland telt bijna 3 miljoen alleenstaanden en dus het is niet zo gek dat dit commercieel gezien een aantrekkelijke groep mensen is. Daarnaast hebben we blijkbaar een excuus nodig om iets voor onszelf te kopen. Een erfenis van het calvinisme zullen we maar zeggen.

Vier het leven!
En dan bedoel ik niet persé Guanggun Jie. Elke dag zou er iets moeten zijn wat je kunt vieren, en dan niet met een Ipad of een nieuw paar schoenen. Maar gewoon, blij zijn met leuke, mooie dingen. Dingen waar je dankbaar voor bent. En ja ik kan zeker nog wel een bijzettafeltje gebruiken. Of een mooi schilderij aan de muur maar daar gaat ‘vieren’ voor mij niet om.

Ik vind de campagne #ikwilniks van Greenpeace dan ook mooi, het Parool schreef er vorige week over. Dat wil niet zeggen dat ik cadeauloos de feestdag door ga maar het is wel weer even goed om stil staan bij alle shit die je overweegt te kopen. Daarom ben ik ook een groot voorstander van de actie die AH doet samen met Goedzak®, overbodige maar nog bruikbaar speelgoed een kans op een tweede leven. Altijd leuk om samen speelgoed uit te zoeken voor kindjes die minder geld hebben voor speelgoed.

Mijn wilde plannen om mijn vrijgezelle bestaan te vieren? Geen! Tenminste, niet speciaal vanavond.

Mijn route…
– lachen om dames die het singles leven omarmen: http://www.s1ngle.nl/idx_strips.html
– nog meer genieten van ervaringen in plaats van spullen
– nu genieten van het single bestaan en binnenkort toch weer eens rondkijken…speeddaten, binnenkort!

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?